
BİR ŞEHRİN ALTYAPISI
Modern dünyada insan popülasyonu yerleşik kültürde yaşamaktadır. Bu yerleşkeler köy, kasaba, şehir vb. yerlerdir. İnsanlar o kadar işi abarttılar ki devasa şehirler yıllar içerisinde inşa edildi. Londra, New York, Tokyo, İstanbul…
Şehirler kurulurken belli düzen belli sistem belli bir standart vardır. Tüm kurulumlar bu sistemlerin üzerinde inşa edilir bu sistemlerden en vazgeçilmezi şehrin alt yapısıdır.
Yaşanan her dönemde, yaşanan her çağda bahsettiğimiz bu standartlar değişkenlik gösterir. Örneğin bir mekânın ısınmasında Mimar Sinan kendi döneminde camiyi ısıtmak için hamamın sıcak suyunun caminin altından geçtiği sıcak su kanalları yapmış ve camiyi alttan ısıtmalı olarak inşa etmişti şimdi ise modern binalarda alttan ısıtmalı aparatlarla elektrikten enerji sağlayarak gerçekleşmektedir.
Dünya’nın en güzel şehri neresidir sorusunun cevabına insanların çoğunun cevabı İstanbul olur. Gerçekten anlatıldığından daha güzel bir şehir, tarihi geçmişi, coğrafi konumu itibarıyla. Bu güzel şehri kış ayında hayal edin. Her yerin bembeyaz örtüyle örtüldüğünü mavi ile beyazın buluştuğu bir İstanbul! Mükemmel değil mi?
Dünyanın geldiği son dönemde teknoloji inanılmaz gelişti ama nedense İstanbul’a kar yağdığı anda trafik kilitleniyor, yollardaki kar buza dönüşüyor yeterli önlemler alınsa bile fayda etmiyor. Bunların hepsini neden halledemiyoruz? Bu sorunun birçok cevabı olabilir ama ben bahanelere ve sebeplere bakmıyorum pek. Eminim kamu personeli sevgili arkadaşlarımız elinden geleni yapıyordur. İstanbul’da milyonlarca insan yaşıyor insanların hayatını kolaylaştırmak onlara konfor alanı sunmak için değerli vatandaşlarımızda kendi üzerine düşeni yapmalı. Özellikle kış ayları için alternatif çözümler üretmeliyiz.