
OTOMOBİL KULLANIMI LÜKS MÜ İHTİYAÇ MI?
Benzinle çalışan motora sahip ilk otomobil 1885 yılında Alman mühendis Karl Benz tarafından icat edildi. Benz'in “Motorwagen” adını verdiği otomobilde biri önde, ikisi arkada olmak üzere üç tekerlek bulunuyordu. Otomobilin gelişimi yıllar için de henüz tamamlanmış değil hala yeni teknoloji ile kendini revize etmektedir.
Otomobillerin günlük hayatımız da vazgeçemediğimiz bir kullanımı var. Evden işe giderken işten eve gelirken, ihtiyaçlarımızı karşılamak için gibi birçok kullanım alanı var. Otomobilin hayatımızda olmadığını düşünürsek kocaman bir zaman kaybımız olur.
Esas sorumuz şu olmalı günümüzde imkânlar ve fırsatlar bu kadar çokken otomobile erişmek denen bu kadar zor? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişiklik gösterir ama en büyük etkenlerin başında Türkiye’deki ekonomik durumdur. İnsanlar Türkiye’de otomobile ulaşmakta çok zorlanıyorlar. Dünya devi otomobil firmaları Türkiye’deki otomobil sektöründen çıkmaktadır çünkü halkımız araçlara erişemiyor.
Avrupa ülkelerinde ve ABD’de ise bu durum bambaşka değerlendiriliyor. Otomobil kullanımlarını neredeyse vatandaşlarının ihtiyacı olarak görüyor. Bu sebeptendir ki bu ülkelerde yaşayan insanlar otomobile çok rahat ulaşmaktadır.
Ben otomobil kullanımlarını lüks olarak değerlendirmiyorum. İnsanların hayatını kolaylaştıran bir etmen olarak görüyorum. Ülkemizdeki siyasilerin ve ekonomistlerin bu konu hakkında bir çalışma yapması gerekmektedir. İnsanlarımızı otomobillerle buluşturmalıyız hayat kalitesini artırmalıyız. Günümüzde ülkemizde çok araç kullanımı var ama bu araçlar model olarak eskiler. İnsanlarımız tamirhanelerden çıkamıyorlar. Tamirhanelere tonla para döküyorlar araçlar eski olduğu için tamir sonucunda da belli süre gidip, iş görüyor sonra aynı arızalar tekrar tekerrür ediyor. İnsanlarımızı bu kısır döngüden kurtarmalıyız.
İnsanlarımızın küreselleşen bu dünyada işini kolaylaştıralım. En azından her evde aile fertlerinin tümünü taşıyabilecek bir otomobil olması gereklidir. Otomobil kullanımını lüks olarak (pahalı, keyfiyetçi araçlar hariç) değerlendirmeyelim insanların ihtiyacını karşılayan bir araç olarak değerlendirelim.